Vaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaalborg!
Passar på att önska alla En riktigt trevlig Valborgshelg... and you, be careful out there!
/F1

F1 & F2-kväll
Så lite sånt här

och ni kommer att höra oss långväga ifrån, från Skåne i söder till Kalix i norr!
Snacka om vår blogg och göra den ännu trevligare ;-) Hörs snart igen!
/F1
Mat och träning!

FRÅGA: Kan jag genom att göra sit-ups få min mage lite mindre?
SVAR: Definitivt inte! När du tränar en muskel, blir den större.
Därför bör du inte göra sit-ups, såvida du inte strävar efter att ha en
stor mage.
FRÅGA: Är simning bra för figuren?
SVAR: Tja, se på valar
FRÅGA: Jag har hört att idrott är bra för hjärtat och kan förlänga livet,
stämmer det ?
SVAR: Ditt hjärta är programmerat till att slå ett visst antal slag under
livet. Kasta inte bort dem på träning!! Genom träning slår hjärtat
snabbare, och du förkortar livet! Vill du leva längre? Ta dig en tupplur!
FRÅGA: Borde jag skära ner på måltider innehållande kött, och äta mer
frukt och grönsaker?
SVAR: Här måste du försöka att förstå logisk effektivitet. Vad äter en ko?
Gräs. Och vad är det? Grönfoder. Så en biff är inte något annat än ett
effektivt sätt att äta grönsaker på. Ät kyckling, och få i dig majs! En
fläskkotlett kan ge dig 100% av rekommenderat dagligt intag av grönsaker !
FRÅGA: Borde jag minska på mängden alkohol jag dricker?
SVAR: Nej, tvärtom. Vin är gjort av frukt. Brännvin är destillerat vin.
Det betyder att de tar bort vattnet ur frukten, och så får du ändå mer av
det goda, sunda innehållet. Öl görs av sädesslag, det säger allt.
FRÅGA: Är choklad osunt?
SVAR: Är du tokig? Kakaobönor = bönor och bönor, linser o dyl är
vansinnigt nyttigt, vet alla, eller hur? Det är den bästa
'feel-good'-maten man kan få!!
FRÅGA: Är det viktigt att vara i god form?
SVAR: Rund är en form, så god som någon!
/F1
Tips inför helgens fina väder & kanske grill med
gott vin och om man är många, varför inte ett gott lådvin?!? Tips hittat på Tasteline
Behandla boxen rätt
På våren säljs det riktigt mycket boxviner. Jens Dolk lär dig knepet som får fram vinboxens bästa smaker, trots att han egentligen tycker att vi ska köpa vinet på flaska. Läs mer om Jens.
Varför köper folk lådvin? Är det bekvämt att bära, billigt, praktiskt, gott, ger mindre sopor? Utan att veta säkert är det lätt att gissa på priset. Det är ju trots allt billigare med fyra flaskor i en låda än motsvarande vinvolym på flaskor.
Men det kan inte bara vara priset. Det säljs trots allt en rad viner på mindre boxar, en och en halv och två liter, som kostar lika mycket som de större.
Många ser med viss skepsis på boxvinerna. Och det är klart, man får aldrig de största vinupplevelserna från ett vin på låda.
Men det finns många andra fördelar. Glöm bara inte det viktigaste, nämligen att ha koll på datumet. Det är ofta inga problem att lagra vin en tid men detta gäller inte boxviner. De ska konsumeras så fort som det bara är möjligt.
Det är lite av en paradox. Lika lätta som de - jämfört med vin på flaska - är att spara när man har öppnat dem, lika dåliga är de på att lagras länge i obruten boxförpackning.
Påsen som vinet ligger i släpper nämligen långsamt in luft. Det gör att vinerna oxiderar snabbare och motmedlet som producenterna tar till är att tillsätta mer svavel, som minskar oxidationen.
Ofta är det just denna extra dos svavel som gör att boxvinerna smakar lite annorlunda jämfört med samma vin i flaska. Och det är av just denna anledning som det är extra viktigt att hålla reda på tappningsdatumet.
Enligt Systembolagets regler ska boxarna förses med bäst före-datum. Åtta månader från tappning för vita och rosé samt tio månader för röda viner. För den som söker bästa möjliga vinupplevelse är mitt tips att halvera dessa rekommendationer.
Tidigarelägg med andra ord datumet fyra månader på vita och rosé och fem månader på röda.
Många skäms lite över sitt boxvin och brukar hälla upp det på karaff. Helt okej och dessutom ingen dum idé. Eftersom boxvin har extra mycket svavel i sig - som är lätt flyktigt - mår de bara bra av lite extra luftning.
Men som alltid dröjer frågan: Varför dricka samma vin i tre liter när det finns så många olika goda, udda, annorlunda och varierande viner att välja bland?
FEM GODA BOX-VINER:
![]() ![]() 158 :-, 2007, Sicilien, Italien, 2153, Vita Friska & Fruktiga, Torra, Box 3000 ml God vinsippar-box med väldigt sötmogen fruktighet med tropiska toner, aprikos och honung. Lättdrucket vin som passar mer till prat än mat. | ![]() ![]() 177 :-, 2007, VdP d'Oc, Frankrike, 2251, Vita Friska & Fruktiga, Torra, Box 3000 ml Druvan viognier har åter kommit i ropet. Här blandad med chardonnay. Fyllig doft med sval men ändå solmogen fruktighet och lätt fatton. Mogen, syrlig, exotisk fruktighet. |
![]() ![]() 179 :-, 2007, Mosel, Tyskland, 7413, Vita Druviga & Blommiga, Halvtorra, Box 3000 ml Tantvin kallar många lite föraktfullt de halvtorra vinerna. Men de är super - som drink eller kanske ännu hellre till kryddstark mat. Sötaktig doft och smak men också med syrlighet. | ![]() ![]() 209 :-, 2005, Valle Central, Chile, 6283, Röda Fruktiga & Smakrika, BOX 3000 ml Boxvin med kraft och smak. Bordeauxdruvan cabernet sauvignon har blandats med Chiles "egen" druva carmenère. Smakrikt vin som passar bättre till kraftfull kötträtt än till pastasallad. |
![]() ![]() 235 :-, 2006, Western Cape, Sydafrika, 12119, Röda Fruktiga & Smakrika, BOX 3000 ml Prestige-box från Sydafrika enligt druvrecept från Rhône i Frankrike. Mörk bärighet och kraftig och lång smak med lätt rökighet. Gott till smakrik mat men inte alltför het mat. | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Trevlig helg tillönskas alla!
/F1
Lilla patt klämmar dagen
Jo genom att gå till tandläkaren! Har haft vrål ont i tanden sen i måndags efter löprundan.
Ja du hörde rätt! Jag sa löprundan! Det trodde du inte va?!
Joru serru Jag och F3 sprang nästan hela varvet som vi i vanliga fall går runt. Klapp på axeln på mig :)
Det gick mycket bättre än vad jag trodde det skullle göra faktiskt. Jag tom tyckte det va roligt.
Men som sagt. Pulsen satte igång tandvärken igen så idag fick jag en akut tid. De öppnade upp och gjorde så rent de nu kunde och täppte sen igen hålet igen. Ska rotfylla den 12te så fram rills dess kommer jag INTE höja pulsen det minsta. Tyvärr. Nu när jag äntligen har kommit igång ordentligt.
Jag ställde in min träff idag med F1 pga denna jä**a tand. Vi hade tänkt gå igenom lite resultat av våra umbäranden sen sist vi sågs. Hotta upp bloggen lite och så. Men men... förhoppningsvis kan vi ta det nu i helgen istället.
Men för att gå till något helt annnt.
Pajen är tillbaka! Jag jublar för jag bara älskar paj. Enligt Aftonbladet idag...
Nu som smarrig hälsotårta
Pajen började som piffig lunchrätt, men fick snart rykte som hälsofarlig kalorivärsting.
Nu är pajen tillbaka - nyttigare, men lika god.
Först var hon alla bufféers mittpunkt och den smarta lunchrätten - med bara en liten sallad.
Men det kom bistrare tider och den stackars pajen degraderades till hälsofarlig fettbomb.
Nu börjar hon bli het igen.
Särskilt om man som Caroline Hofberg blandar nyttigheter som dinkel och quinoa i degen.
Heja pajen!
Minipajer med prinskorv
20 stycken
Tid: 1 tim 15 min + 1,5 tim i kylen
Pajdeg:
3 dl siktat dinkel- eller vetemjöl
2 krm salt
75 g kallt smör
1 dl keso
1 msk kallt vatten
Fyllning:
10 prinskorvar
1,5 dl riven ost
2 ägg
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 tsk oregano
0,5 tsk salt
1 krm nymalen peppar
Cirka 100 g cocktailtomater
20 portionsformar i aluminium (eller mazarinformar)
Gör så här:
1. Häll mjöl och salt i matberedarens skål. Tillsätt det kalla smöret i små kuber. Mixa snabbt ihop till en smulig massa. Tillsätt keso och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Eller använd fingertopparna och arbeta så snabbt som möjligt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen cirka 1 timme.
2. Dela degen i 20 bitar och forma dem till bollar. Tryck ut degen i små aluminium- eller mazarinformar. Nagga bottnarna med en gaffel. Ställ formarna i kylen 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 200 grader. Ställ formarna på en plåt.
4. Skär korvarna på längden och tvären. Fördela korv och ost i formarna.
5. Vispa ihop ägg, grädde, oregano, salt och peppar. Häll äggstanningen i formarna. Lägg på halverade cocktailtomater.
6. Grädda pajerna i mitten av ugnen cirka 25 minuter.
Våren är då kanske äntligen här!
Vägrar fortfarande att ställa mig på vågen, känner just nu enbart på hur kläderna sitter! Har väl gått sådär med träningen, av naturliga skäl när man inte kan gå så mycket, men äter rätt ok! Bara de däringa mosade vindruvorna som är ett litet problem!
Nu ska vi fika lite... avslutar med en liten suktbild (som vanligt).
/F1

Inte bara smal och smäcker utan även mjuk och len
Man kan beställa lite Gratis proukter via denna länk. http://www.ldb.se/face.asp
Allergisk eller förkyld? det är frågan
Inte så kul då jag ska iväg på överraskningspartaj snart, en tidigare arbetskamrat fyller år (på måndag) och dottern hennes samt maken hennes har lurat bort henne fullständigt. Hon tror att det inget firande blir, men i stället ska hon och maken ut på stan nu på eftermiddagen och när de sedan dyker upp hemma så är huset fullt av folk som dottern dragit dit!! Kul grej, synd att maken inte kan hänga på, men han får skjutsa dit och hämta i stället!! Kanske blir det inte så sent heller då jag mår som jag gör, känns inte bra att ringa och avboka såhär samma dag dock! Får skylla på allergi när jag kommer dit ;-) tror inte jag smittar, men vågar inte ta tempen faktiskt!
Motion o mat då - ja, bra mat idag (so far) och vi har varit ute på morgonpromenad, en lång sådan (rätt ok i fötterna även om det inte är helt ok, om jag sitter en stund är det svårt att komma upp och igång efteråt).
Så, nu ska jag snora vidare, see you later alligator or in a while crocodile! :-D
/F1
Lägger in en liten suktbild till, kan inte låta bli riktigt ;-)

eller vänta jag har fler...

ja, kan väl ta nån till va ;-)

å så avslutar jag med...


FuskFia 1 och 2
Kom precis på vad "F" står för heheheheh.
Ska väl göra en lite kort sammanfattning jag med.
Måndag Fusk med kalorieintaget. Ingen träning
Tisdag Fusk med kalorieintaget. Ingen träning
Onsdag Fusk med kalorieintaget. Ingen träning
Torsdag Fusk med kalorieintaget. Ingen träning
Fredag Kommer att fuska med kalorieintaget.... ev Power Walk
Lördag Kommer att fuska med kalorieintaget.... ev Power Walk
Söndag Kommer att fuska med kalorieintaget.... ev Power Walk
En skit vecka alltså. Inte så mycket att jag ätit fel men jag har definitivt druckit fel. Det har ju blivit ett par öl och sen ett par Whisky men jag skyller på tanden.
Pratade med F3 igår och han LOVADE att vi ska ta igen träningen nu i helgen istället. Ja ja vi får se.
Känner mig inte på topp precis. Sen är det dessutom PMS vecka nu....
Till topps F2
Så är det äntligen helg snart...
Hur har det då gått med mat, dryck och träning, ja en summering får det allt bli!
Veckosummering
Mat: har funkat bra att äta nyttigt även när lunch på stan
Dryck: ja, fusket var ju som sagt i onsdags kväll, 4 glas underbart vitt vin!!!! (maten till var nyttig så den räknas inte!)
Träning: 0, nada, niente, nüll, ingenting!! om inte trappuppstigningen 6 trappor á 75 trappsteg varje morgon och ibland 2 gånger (då jag gått iväg och ska upp igen, inte hissen), inga promenader (kan inte om jag ska kunna vara på jobbet alls och gå omkring där så kan jag inte promenera också, fötterna tar kål på mig då tyvärr).
Träningsnotering, kanske går det ändå utan att promenera:
Talat med en tidigare arbetskamrat som också har sitt gymkort aktiverat och vi har planer på att gå dit tillsammans, åtminstone 1 gång i veckan (vi får ju gå på arbetstid så vi har ju inget att skylla på där heller). För på ett gym kan jag ju t.ex. cykla och köra roddmaskin (får man inte ondare av i fötterna precis) och dessutom är det inte långt mellan maskinerna så man skulle orka gå mellan dem utan problem.
Så i går kväll packade jag en träningsväska som jag tog med mig hit till jobbet! Så fort hon kallar är jag redo :-D och kan alltså inte skylla på att jag inte har kläder här, eller glömde ;-)
Allt för att få till slanka formen

till sommaren och resan till

och avslutningsvis en liten strandbild, eller en stor förresten från samma resmål

See you later folks!
/F1
Tja... vet inte om jag varit så bra heller idag
Frukost: kaffe, 1 havreknäckemacka m ost
Mellis: 1 äpple
Lunch: fisk med ris och god sås, mycket grönsaker (bönor, pepperoni, oliver, dressing på olja o vinäger)
Mellis: 1 äpple till (samma sort så ingen variation där, tål ju bara röda äpplen så..)
Middag: råris med vita bönor i tomatsås
PS/igår var jag dock på årsmöte och eftersläckning, dvs vin o pastasallad med lax o sås med dijonsenap, mums - BAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAD BEACHGIRL!
/F1
Dags att rycka upp sig
På grund av (eller ska jag säga tack vare?!) att jag haft så ont i min tand så har jag inte tränat något sen i fredags. Däremot har jag sammanlagt lycjkats att slarva i mig
En chokladkaka
Två stark öl
Panerad fisk
Popcorn
En Mars
En pyttepåse med Lantchips
En Cappucino
Huva! Tittar på listan nu så ångrar jag mig djupt. Eller jovisst man ska må bra och njuta också men jag kan iallafall inte låta bli att undra "Var det värt det?"
Näe, det är skärpning som gäller nu. Ska använda mig av F1s recept och handla hem för helgen och nästkommande vecka. Tror att det är väldigt vettigt att göra upp en matsedel en vecka i förväg så man vet exakt vad man ska äta. Annars är det så lätt att man svävar iväg och hittar på dumheter.
Till lunch idag blir det:
Tyvärr är jag ju ingen älskare av Grön Te så det blir säkert en kopp kaffe efter maten.
Love F2
Oooooooont
Ska till tandläkaren nu i eftermiddag. Ska banne mig kolla vad det skulle kosta att dra ut alla och sätta in lös gom istället. Varför har man tänder? De gör ju bara ont!
Får se hur besöket går denna gång. Har ju haft sprut forbi sen jag var barn och vägrat ta bedövning. Har fått sövas ett antal gånger då större ingrepp behövts.
Vet inte hur många 10 000 tals pengar jag lagt ut på tandläkaren. Pengar som man verkligen kan ha mycket roligare för.
Men nu har jag blivit snål och bestämt mig att en liten spruta är inget att vara rädd för. Klarar man att föda barn så vaddå?!
Så sist jag var hos tandläkaren så skulle jag laga ett hål. Tandfröken frågade om jag ville ha bedövning och jag hör mig själv svara Ja tack, men ge fan i att visa mig sprutan. Sen låg jag och knep med ögonen och grät som en galning allt medans tandfröken sa att jag skulle ta djupa andetag och vifta på fötterna. Ja jösses vilken cirkus men det gick!! Så stolt jag va när jag gick därifrån! Rödmosig men stolt!
Har man bara bestämt sig så klarar man allt. Det gäller att inte tveka utan bara fortsätta rakt fram.
Och det är precis vad jag ska göra nu...
Ha det gott, igelkott
Love F2
Och om man nu druckit alldeles för mycket...
Leverreningsdrink
1 citron, skalad
1 cm färsk ingefära, skalad
3 tsk kallpressad linfröolja
1/2 glas vatten
Mixa med stavmixer i cirka 1 minut tills en slät och skummande drink!
PS/ Har inte testat själv, men om man sett ett endaste av programmen och deltagarnas miner efter sina "drinkar", ja, osäker på om det är så himlans gott!! men allt är inte gott som är nyttigt (fick man ju lära sig redan som liten).
/F1
Något att smälta maten med kanske...
Matsmältningsraketen (har hittat på TV3:s "Du är vad du äter" och ni vet Anna Skipper)
1 tsk malen ingefära
1 tsk gurkmeja
2 tsk pressad citron
1 knivsudd cayennepeppar
2 tsk vatten
1 msk honung
1 tsk av blandningen före lunch och middag
Kan förvaras i kylskåp i ca 3 dagar.
Förklaringar (för er som behöver eller glömt det där med att läsa recept):
tsk = tesked
msk = matsked
/F1
Gör din müsli själv... superenkelt!
(super som i superenkelt och supergott)
5 dl fiberrikade havregryn
5 dl rågflingor
1 dl krossade linfrön
1 dl solroskärnoa
1 dl hackad mandel
1 dl vetegroddar
1 dl havrekli
1 1/2 dl vatten
50 ml acaciahonung
1 dl rapsolja
kanel
kardemumma
(russin eller torkade aprikoser)
Blanda alla torra ingredienser och kryddor i en långpanna. Snåla inte på kanelen! Fördela vatten, olja, honung över. Arbeta ihop allt i långpannan, sätt in i ugnen på 175 grader i 20 minuter.
Doftar underbart i hela huset!
Blanda sedan i ev russin eller aprikoserna i bitar!!
/F1
Ååååå....

Halllooooooooo
Vad som hänt sen sist.....
Fredags. Gick på power walk med F3.
Lördag. Lallade runt på Trädgårdsmässan i 5 timmar.
Söndag. Möblerade om hemma, flyttade tunga möbler....
Måndag. Ähum.... så lite som möjligt på så lång tid som möjligt.
Vad gäller maten så är jag inte alls lika duktig som F1. Har ju en 7åring som också ska tycka om maten. Men jag försöker att välja magra alternativ. Så igår vart det kyckling korv med pasta.
Övrigt
Har sovit ruggit illa de senaste nätterna då jag har sån jäkla tandvärk. Inge kul alls. Så jag känner mig inte alls inspererande till några stor dåd. Men jag ska försöka ändå.
Ikväll blir det PW med F3 igen. Inga tyngder denna gång och jag tror tom att jag lämnar stavarna hemma. Vi ska se hur det funkar att jogga lite lätt. Vi får se hur det går....
Love F2
"Matredovisning" måndag, tisdag fm
Till frukost: 1 stort äpple och drack grönt te med äppelsmak och honung
Till lunch: Från middagen i förrgår - råris och grönsaksgratäng, grönsallad med lite örtsalt o balsamvinäter, vatten
Till middag: 3 krosstekta ägg med kräftstjärtar, crabsticks, gröna oliver och några marinerade vitlöksklyftor, vatten
I morse åt jag:
Till frukost (hör och häpna, åt hemma o mår inte illa än kl 07.52): 2 havremackor med smör o ost, 2 koppar kaffe
Till lunch (ska jag äta): 2 cornfiléer med grönsaker (ärtor, majs, broccoli, blomkål osv), 1 halv gurka med örtsalt, vatten och avsluta med lite te med honung kanske
Kände mig duktig igår eftersom jag både gjorde middan till gårdagskvällen samt när den var uppäten så lagade jag i ordning lunchen till idag. Familjen i övrigt åt vanlig pasta med köttbullar och det ska jag inte ha ju!
Så nu blir det till att hämta lite te tror jag minsann... see you later!
/F1
En liten undran bara...
Puss o hej, leverpastej!
Kanske kommer hon fram om jag suktar med lite mer resmålsbilder :-D

Mmmmmm... nedräkningen har börjat!
/F1
Mat-tips denna vecka, varsågoda!
MÅNDAG
Frukost: Omelett på 3 ägg, 1 msk linfrö, 1 burk makrill i tomatsås
Lunch: Halv grillad kyckling med avokado & bönsallad
Middag: Köttfärsbiff med kokt broccoli & creme fraiche med dijonsenap
Mellanmål: Naturell yoghurt med kanel och rostade mandlar
TISDAG
Frukost: Naturell yoghurt, rivet äpple, kanel och valnötter. Skivad kokt skinka.
Lunch: 1 dl bulgur med kikärter, bladspenat, tomat, rödlök med haloumi.
Middag: Musslor i tomatsås, lättkokt vitkål i vinäger och parmesan
Mellanmål: Ewas fruktsallad med keso, kanel och solroskärnor
ONSDAG
Frukost: Omelett på 2 ägg, linfrö, några skivor rökt kalkonbröst, tomat och gurka
Lunch: Kassler med keso, gurka och paprika. Smaksätt med dijonsenap.
Middag: Paprika och böngryta.
Mellanmål: Grönsaksstavar med kokt skicka
TORSDAG
Frukost: Keso med kanel, blandad frukt
Lunch: Chorizo med surkål
Middag: Marinerad laxfile med sallad och hummus
Mellanmål: Mozzarella, skivad tomat, färsk basilika, vinäger och olivolja
FREDAG
Frukost: Havregrynsgröt med linfrö, kanel och hackade nötter. Ett kokt ägg
Lunch: Enkel kycklingsallad med olja och vinäger dressing
Middag: Biff Rydberg a la GI. Byt potatisen mot zucchini som legat i vinäger
Mellanmål: Marinerade oliver och fetaost (finns på burk)
LÖRDAG
Frukost: Surdegsrågbröd med skinka/paprika, yoghurt med linfrö & nötter
Lunch: Tonfisksallad med dressing av vinäger och olivolja
Middag: 1 dl quinoa, tärnad avokado, bönor, rucola, tärnad mango och räkor
Mellanmål: Grönsaksstavar med hummus
SÖNDAG
Frukost: Havregrynsgröt med linfrö, kanel och hackade nötter. Kokt ägg.
Lunch: GI-Hamburgare - byt ut hamburgerbrödet mot surdegsrågbröd
Middag: Ungsbakad kycklingfilé med pesto, tomat & pinjenötter. Ungsrostade grönsaker
med vinäger & olja.
Mellanmål: Fruktsallad och kanel
/F1
Några suktbilder inför poolsommaren

En av våra poolfirrar i farten.... håller hajarna på avstånd (sköööönt)

Båda firrarna i plurret, garanterat hajfritt då!!
/F1
Mat & dryck från mig till er...
Risotto med merguez, rosmarin och paprika
![]() |
![]() |
![]() |
Ingredienser:

Receptet är för port. |

4 dl![]() | ![]() | avorioris |
4 st![]() | ![]() | merguez |
2 st![]() | ![]() | gul lök(ar), finhackad |
2 st![]() | ![]() | vitlöksklyfta(or), finhackad |
![]() | ![]() | olja |
2 dl![]() | ![]() | vitt vin |
2 st![]() | ![]() | gul paprika, i tärningar |
1 st![]() | ![]() | rosmarinkvist(ar) |
2 tsk![]() | ![]() | harissa, eller cayennepeppar |
1 tärning(ar)![]() | ![]() | grönsaksbuljong |
![]() | ![]() | salt |
4 dl![]() | ![]() | vatten |
1 dl![]() | ![]() | parmesanost, riven |
Tillagning:
1. Fräs lök, vitlök och paprika i lite olja på medelhög värme i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt skivad korv tillsammans med grovt hackad rosmarin och harissa. Fräs vidare under ytterligare någon minut utan att sluta röra om. Grönsakerna bör inte få färg. Blanda det torra riset och rör om tills det börjar se genomskinligt ut.
2. Häll vinet i kastrullen och låt det koka in i riset under omrörning. Under tiden kan du lösa upp buljongtärningen i 4 dl vatten. När reset börjar bli torrt igen är det dags att börja röra i buljongen, ungefär en deciliter i taget. Fortsätt tills buljongen är slut och sänk därefter värmen så lågt det går under kastrullen.
3. När riskornen är mjuka och "ätbara" men samtidigt med en liten kärna av tuggmotstånd är det läge att riva i parmesanosten. Rör om och smaka av med salt och eventuellt lite mer harissa eller annan chilikrydda.
Servera med ett mjukt och relativt lagrat rött vin. Och gärna en klick yoghurt med lite vitlök i.
Och så lite vin till, egna favoriten är vitt så det börjar jag med:
Orballo Albariño
89 :- | 2006 | Rías Baixas | Spanien | 2696
Syrligt, friskt och fräscht vin med gröna, omogna pärontoner, grapeig syra och lite jästighet. Perfekt till syrliga skaldjursrätter.
Och så tar vi då det röda också:
Masi Passo Doble Malbec Corvina, 96:-, 2005, Tupungato, Argentina, 6156, Röda Kryddiga & Mustiga, Vinner ej på lagring
Argentinsk-italiensk blandning både vad gäller producent, druvor och vinmakarteknik. Mörk, lite eldig bärighet med lite örtig fruktighet, russintoner och strävhet. Här gäller smakrik mat - gärna vilt..
/F1 som med detta oxå önskar God Helg allesammans!

Visst måste vi vara med och tävla om strumpbyxor....
Hittade denna eminenta tävling på http://femtondejuli.blogg.se/ och se vad man kan vinna för något på
http://www.evasunderklader.se/ och nedan är de strumbyxor jag tycker vi ska vinna!!
Tycker att vi, F1 & F2, är värda att vinna dessa vackra ting från EvasUnderkläder just för att vi är sååååå duktiga nu och puschar varandra till stordåd och vackrare (alltså ännu snyggare än förut ;-) ) spiror till våren!!!



/F1
Övertygelse?!


Har du några bra tips på nyttigt snacks att ha framför tv'n i helgen?
F2
Får väl bli dagens bild (er) på Mina Drömmars mål

Provar med en lite större bild också då få se vad ni tycker!

Rätt OK va!!!
/F1
Då får jag också skämmas......





Sista bilden är fin va.... en sån däringa "söt" sak från Hedenhös, brun o fin, passar perfekt i denna
lilla 4wheel (asgarv). Fått av svärmor som ropat in låda med allsköns roligheter på auktion, dukar,
bonader osv, några passade här andra inte!!
/F1
Usch jag skäms!
Jag drack två glas rött och åt en skål med popcorn.


100g popcorn = 392,7 kcal
100g rödvin = 71,9 kcal
Gissa om jag tänker sluta äta popcorn?! ;)
Ikväll blir det till att kompensationsträna (finns det ett sånt ord?) tillsammans med F3.
Han bangade promisen igår men jag fick honom att lova att gå ikväll istället.
//F2
Det här drömmer jag om just NUUUUUUUUUUUUUUUUU...

ja, där ligger vi redan under vårt parasoll som ni kan se! och inga andra har hittat hit såklart (syns inte från vägen och man får klättra)!!!! Mmmmmmmmmm... och inget vass så långt ögat når (hjälp)!
/F1
God morgon
Den sedvanliga rundan igår, med stavar och vikter:
kcal 625
fett 80
tid 38
//F2
S*t påmmfriiiit...
/F1
Inget att skylla på längre

Puss & Kram F2
Något gott/bra/smalt/snabbt/billigt tips?
Tänkte laga något gott ikväll som ska innehålla kyckling men jag har inget recept som lockar.
Har du?
Maaaaat ....jag vill ha maaaaat, jag är hungriiiiiig!!
//F2
Igår
Var jag ut på min numera ganska efterlängtade promenad. Vågar dock inte gå själv så jag drar med mig mitt ex. (F3)
Vi går ett varv i motionsspåret och vi tvistar högljutt varje gång om hur långt det är. Ska ta reda på exakta siffran vid tillfälle. Och självklart har jag både stavar och pulsmätaren med mig.
Igår var F3 lite sliten och dessutom mitt i en pencilinkur så vi tog det lite lugnare än vanligt.
För att kompensera "fart förlusten" så hade jag mina vikter på mig. Ett halvt kilo kring vardera arm och ben.
Det vart väldigt tungt efter ett tag och mjölksyran härjade i vaderna men man kommer ganska snabbt in i andra andningen. När vi väl kom hem igen visade det sig att vi bara tappat tre minuter på att gå lite långsammare.
När man kommer hem efter en runda, svettig och väldigt nöjd med sig själv det är då det är som jobbigast på något sätt. Jag menar att Nu när jag varit så duktig så ska jag ju belönas med något gott - ett glas vin tex.
Ett glas vatten och ett äpple är inte alls samma sak!
Men om jag ska kunna ligga på den här stranden i sommar så är det bara att bita ihop.
Kcal 200
fett 26
tid 38
//F2
Känner mig såååå duktig...
Äter ju inte gärna frukost då jag mår pest (mår illa o vill kräkas om jag äter för tidigt) så har jag ätit fruktsallad på jobbet (typ en tugga äpple o en skiva apelsin o varvat = fruktsallad).
Till lunch blev det en burk tonfisk kryddad med örtsalt (Herbamare, bättre än vanligt salt har jag hört), sallad (från middagen igår kväll) med vitkål, vanlig sallad, gurka o paprika med en dressing gjord på olivolja och balsamvinäger samt lite örtkrydda på. Vatten till maten o avslutningsvis en kopp te med honung, ja just det, det var grönt te med smak av äpple.
Och nu medan jag skriver, tar jag mitt eftermiddagsmellis, 1 äpple.
Nöjd med mig själv faktiskt!
/F1 som inte väger sig innan vi fått hem en bättre våg, den vi har kan inte vara på riktigt ;-)
Träfftider vt 2008
Vecka 17, ev onsdagen den 23 april
Vecka 21, tisdagen den 20 maj
Vecka 25, tisdagen den 17 juni
då vi planerar våra liv, puschar varandra till stordåd och går igenom vad som hänt i våra liv - mycket snack med andra ord!
Träffpunkt vecka 17 - ej bestämt
Träffpunkt vecka 21 - ej bestämt
Träffpunkt vecka 25 - ej bestämt
/F1
Orbitrek Platinum

PS.... visst är hon lik mig??????
Åsså tar vi lite träningstips också...
Nyb - gå ner ett halvt kg i veckan | Bränn fett - gå ner minst 1 kg i veckan | |||||
CHECKMALL | CHECKMALL | |||||
V 1 | V 1 | |||||
Mån | 30 min prom i samtalstempo | Mån | 45 min prom i samtalstempo | |||
Tis | Vila | Tis | Vila | |||
Ons | 45 min prom, som ovan | Ons | 60 min prom | |||
Tors | Vila | Tors | Vila | |||
Fre | 45 min prom, som ovan | Fre | 60 min prom | |||
Lör | Vila | Lör | Vila | |||
Sön | 60 min prom, som ovan | Sön | 120 min prom | |||
V 2 | Samma schema som vecka 1 | V 2 | Samma schema som vecka 1 | |||
V 3 | V 3 | |||||
Mån | 60 min prom i kuperad terräng | Mån | 45 min prom i samtalstempo | |||
Tis | Vila | Tis | 120-180 min prom | |||
Ons | 60 min prom i kuperad terräng | Ons | 60 min prom | |||
Tors | Vila | Tors | Vila | |||
Fre | 60 min prom i kuperad terräng | Fre | 60 min prom | |||
Lör | Vila | Lör | Vila | |||
Sön | 60 min prom i kuperad terräng | Sön | 120 min prom | |||
V 4 | V 4 | |||||
Mån | 60 min prom i kuperad terräng | Mån | 45 min prom i kuperad terräng | |||
Tis | Vila | Tis | 120-180 min prom i kup terräng | |||
Ons | 90 min prom i kuperad terräng | Ons | 60 min prom i kuperad terräng | |||
Tors | Vila | Tors | Vila | |||
Fre | 60 min prom i kuperad terräng | Fre | 60 min prom i kuperad terräng | |||
Lör | Vila | Lör | Vila | |||
Sön | 90 min prom i kuperad terräng | Sön | 120 min prom i kuperad terräng |
/F1
Maten och vi
FRUKOST | |
X | Färska el frysta jordgubbar |
Omelett på 2 ägg fylld m champinjoner, spenat o sauterad lök | |
X | 1 äpple skuret i bitar, 1 riven morot, russin, kanel strös över |
X | Cantaloupe-melon el honungsmelon o jordgubbar, magert kött |
X | Grapefrukt, jordgubbar o björnbär |
X | Hallon m valnötter, äggröra m liten nötbiffsbit, örtte |
X | Blåbär o honungsmelon, kallt krabbkött, melonvatten |
X | Kassavamelon, kallskuren kycklingfilé, örtte |
X | Skivade bananer, jordgubbar o valnötter, kaffe |
X | Färksa el frysta björnbär o hallon, forell stekt i rapsolja o citron |
X | Grapefrukt, omelett på 2 ägg fylld m avokado, salladslök och |
tomat, örtte | |
X | Skivade äpplen, rivna morötter o russin, pocherade ägg |
X | Pocherade ägg, kräftstjärtar, färska el frysta jordgubbar, örtte |
X | Cantaloupe-melon, äggröra m basilika, örtte |
MELLANMÅL | |
X | Torkat kött, selleristjälkar |
X | Kallskuren rostbiff, morotsstavar |
X | Hårdkokta ägg, valnötter o russin |
X | Kall kycklingfilé, körsbärstomater, selleristjälkar |
X | Hårdkokta ägg, kall grillad lax |
X | Torkat kött, äppelklyftor |
X | Färska persikor, räkor, valnötter |
X | Kallt krabbkött, tomatklyftor |
X | Kallskuret kalkonkött, solrosfrön, hårdkokta ägg |
X | Gurkskivor, kallskuret kött |
LUNCH | |
X | Gazpacho, stekta kalkonburgare, sallad |
X | Blandad grönsallad, rödspätta i het sås, äppelskivor m citron |
X | Räksld från Tahoe, melonskivor, jordgubbar |
X | Blandad grönsld m dressingen, kyckling, mandarinklyftor |
X | Räkfylld avokado, vattenmelon |
X | Kycklingsallad m mandel, citronvatten |
X | Blandad grönsld m linfröolja o citron, Ugnsbakad torsk från |
Sand Harbour, Mandariner o iste | |
X | Tonfisksallad, en handfull valnötter, citronvatten |
X | Stekt helgeflundra m lime, ångkokt blomkål, äpple, citronH2O |
MIDDAG | |
X | Spenatsld m valnötter o linfröolja, kall forell, fylld zucchini, |
hackade pecannötter, hallon o dadlar, citronvatten | |
X | Marinerade champ, grönsld, helstekt fläskfilé, kaneläpplen |
X | Sld m tomat, gurka, rödlök o dressing, färspytt Las Marg. |
X | Avokadosld, fisk, sallad o ngn salsa eller dip |
X | Stekta hummerstjärtar m olivolja o färsk peppar, torsk, sld |
X | Blandad grönsld, Lax Chez Lorrain, ångkokt sparris med |
färskpressad citron, skivad kiwifrukt m jordgubbar | |
X | Stekt kyckling, blandsallad, ångkokt vitkål m citron o paprikap. |
X | Stekt kyckling, blandsallad, paprikasalsa, kiwi o jordgubbar |
X | Kryddig bakad flundrafilé, grönsallad, hallon o blåbär |
X | Biff o grönsakspytt, sallad m dressing, salsa, citronvatten |
/F1
Skit våg
Min start vikt den 1/3 då jag satte igång var 76 kilo och nu i morse när jag ställde min på fanskapet så väger jag 81,1. En glad kollega försökte muntra upp mig med "muskler väger mer än fett" och det är väl sant förstås men ändå... jag vill ju se resultatet på vågen!
Så nu tänkte jag mig ett nytt begrepp. Jag skiter i vågen och mäter istället. Så imorse stod jag i köket som gud skapade mig och mätte runt alla ställen jag kunde komma på. ...kylskåpet, köksstolen, mattan.... hihihi nä såklart inte. Här kommer mina mått och om två veckor mäter jag igen så får vi se om det hänt något. Håll tummarna!
Hals 36
Byst 100
Överarm 34
Midja 89
Stuss 112
Lår 66
Knä 45
Vad 38
//F2
PS. Detta är en utmaning F1. :D
Nu gäller det...
F1! Det är nu det börjar!
F2
Välkommen till vår blogg!
/F1 & F2