Tips inför helgens fina väder & kanske grill med

gott vin och om man är många, varför inte ett gott lådvin?!? Tips hittat på Tasteline



Behandla boxen rätt

På våren säljs det riktigt mycket boxviner. 
 Jens Dolk lär dig knepet som får fram vinboxens bästa smaker, trots att han egentligen tycker att vi ska köpa vinet på flaska. Läs mer om Jens.

Varför köper folk lådvin? Är det bekvämt att bära, billigt, praktiskt, gott, ger mindre sopor? Utan att veta säkert är det lätt att gissa på priset. Det är ju trots allt billigare med fyra flaskor i en låda än motsvarande vinvolym på flaskor.
 
Men det kan
inte bara vara priset. Det säljs trots allt en rad viner på mindre boxar, en och en halv och två liter, som kostar lika mycket som de större. 

Många ser med viss skepsis på boxvinerna. Och det är klart, man får aldrig de största vinupplevelserna från ett vin på låda.

Men det finns många andra fördelar. Glöm bara inte det viktigaste, nämligen att ha koll på datumet. Det är ofta inga problem att lagra vin en tid men detta gäller inte boxviner. De ska konsumeras så fort som det bara är möjligt.

Det är lite av en paradox. Lika lätta som de - jämfört med vin på flaska - är att spara när man har öppnat dem, lika dåliga är de på att lagras länge i obruten boxförpackning.

Påsen som vinet ligger i släpper nämligen långsamt in luft. Det gör att vinerna oxiderar snabbare och motmedlet som producenterna tar till är att tillsätta mer svavel, som minskar oxidationen.

Ofta är det just denna extra dos svavel som gör att boxvinerna smakar lite annorlunda jämfört med samma vin i flaska. Och det är av just denna anledning som det är extra viktigt att hålla reda på tappningsdatumet.

Enligt Systembolagets regler ska boxarna förses med bäst före-datum. Åtta månader från tappning för vita och rosé samt tio månader för röda viner. För den som söker bästa möjliga vinupplevelse är mitt tips att halvera dessa rekommendationer.

Tidigarelägg med andra ord datumet fyra månader på vita och rosé och fem månader på röda.
Många skäms lite över sitt boxvin och brukar hälla upp det på karaff. Helt okej och dessutom ingen dum idé. Eftersom boxvin har extra mycket svavel i sig - som är lätt flyktigt - mår de bara bra av lite extra luftning.

Men som alltid dröjer frågan: Varför dricka samma vin i tre liter när det finns så många olika goda, udda, annorlunda och varierande viner att välja bland?

FEM GODA BOX-VINER:

 Inycon Chardonnay Pinot Grigio
158 :-, 2007, Sicilien, Italien, 2153, Vita Friska & Fruktiga, Torra, Box 3000 ml

God vinsippar-box med väldigt sötmogen fruktighet med tropiska toner, aprikos och honung. Lättdrucket vin som passar mer
till prat än mat.
 Vernissage Chardonnay Viognier
177 :-, 2007, VdP d'Oc, Frankrike, 2251, Vita Friska & Fruktiga, Torra, Box 3000 ml 

Druvan viognier har åter kommit i ropet. Här blandad med chardonnay. Fyllig doft med sval men ändå solmogen fruktighet och lätt fatton. Mogen, syrlig, exotisk fruktighet.

 By the River Riesling
179 :-, 2007, Mosel, Tyskland, 7413, Vita Druviga & Blommiga, Halvtorra, Box 3000 ml 

Tantvin kallar många lite föraktfullt de halvtorra vinerna. Men de är super - som drink eller kanske ännu hellre till kryddstark mat. Sötaktig doft och smak men också med syrlighet.
 Santa Inés Reserva Cabernet /Carmenère
209 :-, 2005, Valle Central, Chile, 6283, Röda Fruktiga & Smakrika, BOX 3000 ml

Boxvin med kraft och smak. Bordeauxdruvan cabernet sauvignon har blandats med Chiles "egen" druva carmenère. Smakrikt vin som passar bättre till kraftfull kötträtt än till pastasallad.
 Rijk's Shiraz Mourvèdre Cinsault Viognier
235 :-, 2006, Western Cape, Sydafrika, 12119, Röda Fruktiga & Smakrika, BOX 3000 ml

Prestige-box från Sydafrika enligt druvrecept från Rhône i Frankrike. Mörk bärighet och kraftig och lång smak med lätt rökighet. Gott till smakrik mat men inte alltför het mat.


 Supergott - får ej missas 
 Jättegott - rekommenderas väl
 Gott - rekommenderas 
 Okej 
 Mindre bra 
 Dåligt

Trevlig helg tillönskas alla!

/F1


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0