Mat & dryck från mig till er...
Risotto med merguez, rosmarin och paprika
![]() |
![]() |
![]() |
Ingredienser:

Receptet är för port. |

4 dl![]() | ![]() | avorioris |
4 st![]() | ![]() | merguez |
2 st![]() | ![]() | gul lök(ar), finhackad |
2 st![]() | ![]() | vitlöksklyfta(or), finhackad |
![]() | ![]() | olja |
2 dl![]() | ![]() | vitt vin |
2 st![]() | ![]() | gul paprika, i tärningar |
1 st![]() | ![]() | rosmarinkvist(ar) |
2 tsk![]() | ![]() | harissa, eller cayennepeppar |
1 tärning(ar)![]() | ![]() | grönsaksbuljong |
![]() | ![]() | salt |
4 dl![]() | ![]() | vatten |
1 dl![]() | ![]() | parmesanost, riven |
Tillagning:
1. Fräs lök, vitlök och paprika i lite olja på medelhög värme i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt skivad korv tillsammans med grovt hackad rosmarin och harissa. Fräs vidare under ytterligare någon minut utan att sluta röra om. Grönsakerna bör inte få färg. Blanda det torra riset och rör om tills det börjar se genomskinligt ut.
2. Häll vinet i kastrullen och låt det koka in i riset under omrörning. Under tiden kan du lösa upp buljongtärningen i 4 dl vatten. När reset börjar bli torrt igen är det dags att börja röra i buljongen, ungefär en deciliter i taget. Fortsätt tills buljongen är slut och sänk därefter värmen så lågt det går under kastrullen.
3. När riskornen är mjuka och "ätbara" men samtidigt med en liten kärna av tuggmotstånd är det läge att riva i parmesanosten. Rör om och smaka av med salt och eventuellt lite mer harissa eller annan chilikrydda.
Servera med ett mjukt och relativt lagrat rött vin. Och gärna en klick yoghurt med lite vitlök i.
Och så lite vin till, egna favoriten är vitt så det börjar jag med:
Orballo Albariño
89 :- | 2006 | Rías Baixas | Spanien | 2696
Syrligt, friskt och fräscht vin med gröna, omogna pärontoner, grapeig syra och lite jästighet. Perfekt till syrliga skaldjursrätter.
Och så tar vi då det röda också:
Masi Passo Doble Malbec Corvina, 96:-, 2005, Tupungato, Argentina, 6156, Röda Kryddiga & Mustiga, Vinner ej på lagring
Argentinsk-italiensk blandning både vad gäller producent, druvor och vinmakarteknik. Mörk, lite eldig bärighet med lite örtig fruktighet, russintoner och strävhet. Här gäller smakrik mat - gärna vilt..
/F1 som med detta oxå önskar God Helg allesammans!

Kommentarer
Trackback